Chinese Geneeskunde

Gezondheid betekent een constante beweging op zoek naar evenwicht. De dag wordt gevolgd door de nacht, activiteit wordt afgewisseld met rust, en wie geeft moet ook kunnen ontvangen: voortdurend trekken yin en yang naar elkaar toe en van elkaar weg.   

Voor een mooi samenspel van yin en yang heb je qi nodig. Over wat qi is, zijn bibliotheken volgeschreven. Ik zou in het kort willen zeggen: het is de levenskracht die je met beide benen op de grond houdt, je verbindt met de wereld om je heen, en je bewust maakt van je geestelijke vermogens. 

Acupunctuur

Een netwerk van meridianen verspreidt zich over het lichaam en verbindt organen, spieren, hersenen, botten, enz. met elkaar. De qi die door het lichaam beweegt zorgt voor dynamiek en zelfherstellend vermogen, maar kan verstoord worden. Door naalden te zetten op acupunctuurpunten kun je de qi sturen en blokkades opheffen. Op die manier kan het weer vrij stromen en dat betekent meer energie, rust en helderheid, een verhoogde weerstand én natuurlijk minder of geen klachten meer.  

Yangsheng

De Chinezen hebben eeuwenlang onderzocht hoe het lichaam werkt en in evenwicht kan blijven. Ze besteedden daarom veel aandacht aan een gezonde levensstijl, Yangsheng. Gezonde beweging (tai qi en qi gong), goede voeding en meditatie zijn daarin heel belangrijk. Via yangsheng leer je leven in overeenstemming met de natuur in jezelf en daarbuiten. 
Ik pas ook graag Westerse inzichten toe, vooral op psychologisch gebied: de mens in de Westerse samenleving beleeft zijn leven nu eenmaal anders dan iemand uit (het oude) China.