Er zijn cliënten die geen behoefte hebben aan de achtergrond van Chinese Geneeskunde en acupunctuur: als het maar werkt. Prima. Anderen vragen me hoe een paar dunne naaldjes zoveel teweeg kunnen brengen. Ik zal die vraag hier nooit volledig kunnen beantwoorden, maar ik ga hieronder graag in op de basis.  

Chinese Geneeskunde

Leven betekent constante beweging: de dag wordt gevolgd door de nacht, eb komt na vloed, activiteit wordt afgewisseld met rust, en wie geeft moet ook kunnen ontvangen. De beschreven tegenstellingen zijn yin en yang en hebben elkaar nodig. Zoals de zon de maan nodig heeft, de hemel de aarde, tijd niet zonder ruimte kan bestaan en een melodie mooier klinkt met een ondersteunend ritme. 
  

Voor een bloeiend samenspel van yin en yang heb je qi nodig. Qi wordt vaak vertaald met energie of levenskracht, en dan verwijst men naar een subtiele stroom die door het lichaam beweegt. Qi doordringt alles, van zeer tastbaar tot etherisch, van lichaam tot geest. Met yin, yang en qi heb je de basis van de Chinese geneeskunde te pakken. 

Acupunctuur

Een netwerk van meridianen verspreidt zich over het lichaam en verbindt organen, spieren, hersenen, botten, enz. met elkaar. De qi die door de meridianen beweegt zorgt voor dynamiek en zelfherstellend vermogen, maar kan verstoord worden. Door naalden te zetten op acupunctuurpunten kun je de energie stimuleren of juist afzwakken, en blokkades opheffen. Op die manier kan de qi weer vrij stromen en kom je in balans, met meer vitaliteit, helderheid en een verhoogde weerstand als gevolg.

Vitaal leven 

De Chinezen hebben eeuwenlang onderzocht hoe het lichaam werkt en in evenwicht kan blijven. Ze besteedden daarom veel aandacht aan een gezonde levensstijl (yangsheng), met o.a. gezonde beweging (tai qi en qi gong), goede voeding en meditatie. Via yangsheng leer je leven in overeenstemming met de natuur in jezelf en daarbuiten.
Ik pas ook graag Westerse inzichten toe, vooral op psychologisch gebied: 'de' mens in de Westerse samenleving beleeft zijn leven nu eenmaal anders dan iemand uit China, of uit welk Aziatisch land dan ook. Ik deel 'mijn' kennis hierover graag een-op-een maar ook hier online.