Ik ben 

Erik Ouwerkerk en vanaf 2011 actief bezig met Traditionele Chinese Geneeskunde. Na het bestuderen van de basisbeginselen bij Shenzhou Open University of TCM in Amsterdam ben ik in 2012 verder gegaan. Eerst de specialisatie acupunctuur, gevolgd door twee studiejaren Westers Medische Basiskennis.

In 2016 behaalde ik mijn diploma maar ik blijf studeren: méér Chinese Geneeskunde maar ik vind andere inzichten uit de Westerse Geneeskunde, Mindfulness, Ayurveda etc ook interessant. Mijn interesse gaat in het bijzonder uit naar psychologie, waarover hiernaast meer. 

Acupunctuur en psychologie

Naast acupunctuur heb ik de psychologie van Carl Gustav Jung (zie foto) bestudeerd bij de Nederlandse expert op dat gebied, Karen Hamaker. Onder haar begeleiding verdiep ik me ook al jaren in de complexe dynamiek van de (Jungiaanse) astrologie.

In beide disciplines gaat het om 'worden wie je bent'. Die aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en hoe dat invloed heeft op het lichaam speelt in de moderne praktijk vaak niet meer zo'n rol, maar is wel aanwezig in oude (Taoïstische) teksten van de Chinese Geneeskunde.

Shen

Ik help je graag met jouw lichamelijke klachten, en zoals je net hebt gelezen help ik je ook graag persoonlijk op weg. Daarom heb voor de naam Shen gekozen.
 
De organen zorgen namelijk niet alleen voor het stromen van bloed etc., ze  hebben ook ieder hun unieke geestelijke functie volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde.
De geest van het hart wordt in het Chinees aangeduid met Shen. De Shen van het hart verwerkt, integreert en coördineert de kwaliteiten van de andere organen, zoals bijvoorbeeld de wilskracht van de nieren, het intellect van de milt  en de inspiratie van de lever. 

Shen is als een kaars die verlichting brengt. Het hart wordt in de Chinese Geneeskunde van oudsher  omschreven als de Keizer van het lichaam. Ik help je graag op weg naar een keizerlijk leven: gezond, bezield en bewust.