Ik ben Erik Ouwerkerk. Ik wil jou en je klachten met een open blik benaderen en je een behandeling bieden vanuit ervaring, kennis, intuïtie en intentie. 

Ik ben 

Erik Ouwerkerk en vanaf 2011 actief bezig met Traditionele Chinese Geneeskunde. Na het bestuderen van de basisbeginselen bij Shenzhou Open University of TCM in Amsterdam ben ik in 2012 verder gegaan. Eerst de specialisatie acupunctuur, gevolgd door twee studiejaren Westers Medische Basiskennis. In 2016 behaalde ik mijn diploma. Een diploma zegt nog lang niet alles: de Chinese Geneeskunde is zo veelomvattend en gaat zo diep dat je een leven lang kunt blijven studeren. Gelukkig doe ik dat ook. Ik wil jou en je klachten met een open blik benaderen en je een behandeling bieden vanuit ervaring, kennis, intuïtie en intentie.

Acupunctuur en psychologie

Naast acupunctuur heb ik de psychologie van Carl Gustav Jung bestudeerd bij Karen Hamaker, en onder haar begeleiding verdiep ik me ook al jaren in de complexe dynamiek van de (Jungiaanse) astrologie. De verschillende disciplines zijn niet makkelijk te combineren maar af en toe merk ik verbanden op, zoals onder meer beschreven in het boek De psychologie van acupunctuur. De alchemie in jezelf van acupuncturist en therapeut Arno Roelofs. Ik vertel meer over bovenstaande en andere interesses op de pagina Kennis Delen.
In de eerste plaats echter sta ik voor je klaar als acupuncturist en gaat het om jouw behandelvraag. Als je je rug hebt vertild aan een zware verhuisdoos hoeven we daar verder weinig achter te zoeken, en na een paar naalden loop je dan al snel weer soepel de deur uit. 

Shen

Ik help je graag met jouw lichamelijke klachten, en zoals je net hebt gelezen help ik je ook graag persoonlijk op weg. Daarom heb voor de naam Shen gekozen.
De organen hebben volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde niet alleen een lichamelijke functie. Ze  hebben ieder ook een uniek karakter, talent en roeping. Dat wordt aangeduid met shen. De shen van de lever bijvoorbeeld levert goddelijke inspiratie via (dag)dromen en de plotselinge ingeving en wordt aangeduid met Hun. Daartegenover staat de shen van de longen Po, die zorg draagt voor bekrachtiging van aardse en aangeboren kwaliteiten. De nieren dragen de wilskracht Zhi met zich mee en Yi van de milt duidt op het intellect. Wanneer shen de ruimte krijgt om te bloeien in een gezonde omgeving wordt dat zichtbaar, bijvoorbeeld in de ogen en in het gelaat. Iemand straalt dan shen uit, zeggen ze in China.

En hoe heet de shen van het hart? Die heet... ook Shen. Shen heeft dus twee betekenissen: het geeft de roeping aan van de orgaanenergie, maar het kan ook duiden op de kwaliteiten van het hart. De Shen van het hart verwerkt, integreert en coördineert de kwaliteiten van de andere organen. Alleen via de Shen van het hart wordt men zich van die andere kwaliteiten bewust en kan ze verder ontwikkelen. Het is als een kaars die verlichting brengt, als een wijze leider (het hart wordt van oudsher omschreven als de Keizer van het lichaam). Ik help je graag op weg naar een bezield en bewust leven.